ВАЖЛИВО ЗНАТИ І КОНТРОЛЮВАТИ ЗДОРОВІ ЦИФРИ ЗДОРОВОЇ ЛЮДИНИ!

  • Артеріальний тиск - менш 130/80 мм рт. ст.
  • Загальний холестерин крові - 5,0 ммоль / л.
  • Окружність талії    -  не  більше  або  дорівнює  94  см  для чоловіків і не більше або дорівнює 80 см для жінок.
  • 5 порцій  овочів  і  фруктів  щодня  (400  грамів).  1  порція еквівалентна 1 апельсину, яблуку, банану або 3 столовим ложкам варених овочів.
  • Менше 5,0 грама солі (1 чайна ложка) на добу.
  • Фізичне навантаження  до  помірних  рівнів  (наприклад, швидка хода) щонайменше до 30 хвилин на день, 5 днів на тиждень.
  • Не курити, уникати зловживання алкоголем.
  • Не мати надмірної ваги.

СКОРОТІТЬ ВЖИВАННЯ НАСТУПНИХ ПРОДУКТІВ

СІЛЬ

Високе  споживання  солі  сприяє  підвищенню артеріального тиску  і  підвищує  ризик  розвитку  інфаркту міокарда та мозкового інсульту! Рекомендовано  використання  йодованої  солі  в  кількості менше  5,0  грамів  на  день,  що  складає  приблизно  1  чайну ложку. 

Як скоротити вживання солі:

  • Категорично забороняється  досолювати  вже  приготовану страву.
  • При приготуванні страв зменшіть кількість солі.
  • Не використовуйте бульйонні кубики, соуси, готові салатні заправки та інші добавки, що містять сіль.
  • Уникайте споживання  маринованої  і  консервованої продукції (солоні помідори і огірки, квашена капуста та ін.)
  • Обмежте або  взагалі  відмовтесь  від  споживання м'ясо-ковбасних виробів, копченої продукції.
  • Не соліть сирі овочі і зелень.
  • При приготуванні  страв  використовуйте  сік  лимона  або спеції (хмелі-сунелі, прованські трави), як замінники солі.

ЖИР

Високе споживання насичених жирів сприяє підвищенню холестерину  крові  та  розвитку  серцево-судинних захворювань.

Як скоротити вживання жиру:

  • При приготуванні їжі використовуйте тільки рослинні олії.
  • Вживайте молочні  продукти  низької  жирності  або знежирені:  молоко,  кефір,  йогурт  -  не  більше  1,5% жирності, сир - не більше 3,0%, сметану -10,0 -15,0%, сир - 4-17% жирності. Намагайтеся не вживати вершки, майонез, сиркову масу і молочні солодкі десерти.
  • До приготування страви видаляти весь видимий жир з м'яса і шкіру з птиці.
  • Обмежити споживання м'ясо-ковбасних виробів, копчених продуктів.

ЦУКОР

Високий  вміст  цукру  у  вашому  раціоні  сприяє  розвитку карієсу,  надмірної  ваги  та  ожиріння,  цукрового  діабету, серцево-судинних  і  онкологічних  захворювань.  Чим  більше продуктів  промислового  виробництва  в  раціоні  -  тим  вище споживання цукру!

Припустимо вживати до 50 грамів цукру ( приблизно 12 чайних ложок) на день. Можна менше - більше не можна! Ця  кількість  включає  весь  споживаний  цукор,  що міститься  в  харчових  продуктах,  готових  виробах  і стравах, присутніх в добовому раціоні.

Як скоротити вживання цукру:

  • Обмежте або взагалі відмовтесь від солодких напоїв, особливо газованих.
  • Скоротіть або взагалі відмовтесь від споживання солодощів (вареня, мед, джем, мармелад), кондитерських виробів і  солодкої  випічки  (цукерки,  тістечка,  торти, печиво  з  кремовою  начинкою,  кекси,  мафіни,  пончики  і подібне).
  • Вибирайте продукти  без  додаткових  солодких  смаків (натуральний йогурт, сир).
  • Зменшіть використання цукру в напоях (чай, кава, какао, морс, компот тощо.).

ВИКОНУЙТЕ НАШІ РЕКОМЕНДАЦІЇ І БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!