Кір має високу заразність: після контакту з хворим захворюють 96% сприйнятливих осіб.

  Може супроводжуватися виникненням тяжких ускладнень, найнебезпечнішими серед яких є:

  - коровий енцефаліт (запалення головногомозку), щодає високу летальність;

  - запалення легень; - часто спричиняє гнійні запалення дихальних шляхів, нерідко з тяжким стенозом гортані, гнійне запалення вуха та ін.;

  Сальмонельоз - гостре інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених мікроорганізмами з роду сальмонела. Вони досить широко розповсюджені в природі, але основним місцем їх знаходження є кишечник тварин і людини.

  Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки досить стійко зберігатися, а й розмножуватись у продуктах харчування.

  При оптимальній для розмноження мікробів температурі 20- 37°С,через 4-6 годин незначне зараження продуктів перетворюється на масивне забруднення.

  Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  - дотримуватися правил особистої гігієни; ✓ ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

  - мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

  - користуватися індивідуальним посудом;

  - запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

  Ключові факти

  - Норовірус і вірус гепатиту А викликають серйозний тягар хвороб харчового походження як в Європейському регіоні ВООЗ, так і в усьому світі.

  - За оцінками ВООЗ, норовірус - це найпоширеніша причина хвороб харчового походження в Європейському регіоні, з майже 15 мільйонами випадків захворювання і майже 400 випадками смерті на рік.

  - Щороку в Європейському регіоні ВООЗ відбувається, за оцінками ВООЗ, близько 100 000 випадків зараження гепатитом А, які призводять до смерті приблизно 200 чоловік.

  Харчові отруєння

  З настанням літа почастішали випадки захворювань гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями. Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

  Що потрібно знати про дирофіляріоз

  У теплу пору року, особливо в країнах з теплим і вологим кліматом, слід побоюватися зараження дирофіляріозом. Однак трапляються випадки зараження і в Україні, переважно в південних областях. За офіційними статистичними даними дирофіляріоз - єдиний трансмісивний гельмінтоз місцевого характеру, що реєструється в Україні і має тенденцію до зростання.

  «Зла нитка» - так з латинської перекладається слово дирофіляріоз.